Psychosomatische Fysiotherapie

Iedereen komt wel eens in een situatie die veel van je vraagt waardoor je tijdelijk overbelast wordt. Wanneer het lichaam echter langere tijd onder druk staat, zal je lichaam voortdurend stress-hormonen aanmaken. Hierdoor is het lichaam niet meer in staat om te ontspannen en wordt het immuunsysteem onderdrukt. Er kunnen klachten ontstaan als slapeloosheid, een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, concentratiestoornissen, hyperventilatie en spierspanning. Dit noemen we “psychosomatische klachten”. Dat zijn lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. Vaak blijkt dat er sprake is van een onbalans tussen belasting en belastbaarheid, tussen spanning en ontspanning. Het is belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen en op een juiste manier om te leren gaan met de stress en de situatie.

De behandeling

Als psychosomatisch werkend fysiotherapeut heb ik me verdiept in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak is. De behandelingen helpen je om de signalen van het lichaam beter te leren herkennen en er ook naar te handelen met behulp van:
  • Motiverende gespreksvoering
  • Lichaamsbewustwording
  • Ontspanningsoefeningen
  • Ademhalingsoefeningen
  • Stressmanagement
  • Ayurvedische massage
  • Triggerpointtherapie
  • Mindfullness
  • Yoga
  • NLP

Zonder verwijzing

Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist om een afspraak te maken voor fysiotherapie. Mijn praktijk is direct toegankelijk. Tijdens de intake heb ik enkele persoonsgegevens nodig, zodat ik een behandeldossier aan kan maken. Hierna vraag ik naar jouw gezondheidsproblemen. Meestal wordt dit gesprek gevolgd door een onderzoek. Tijdens het onderzoek kan gevraagd worden of je je gedeeltelijk uit wilt kleden. Naar aanleiding van de resultaten uit dit onderzoek zal ik een behandelplan opstellen. Dit behandelplan omvat de therapievorm en het aantal behandelingen en wordt met jou besproken. Na afloop maak ik een nieuwe afspraak met je. Na 4-6 behandelingen evalueren we het effect van de behandeling en of jouw doelstellingen zijn bereikt. In gezamenlijk overleg besluiten we of en hoe we het behandeltraject zullen vervolgen.

Bekijk voor aanvang van de eerste afspraak de algemene voorwaarden, links onderaan de website. Je dient hiermee akkoord te gaan om een behandelovereenkomst aan te kunnen gaan.

footer-triggerpoint

Triggerpoint therapie

Lees meer

footer-trauma

Trauma opstellingen

Lees meer

footer-minfulness

Mindfulness

Lees meer

footer-narcisme

Narcisme

Lees meer

Laat je meedrijven met wat er gebeurt, en houd je geest vrij.
Blijf één, door te accepteren wat er gebeurt.
Niet-doen, is het hoogste wat je kunt doen.

Lao Tse