Lichaamsbewustwording- en stressmanagement

Stress is de hoofdoorzaak van ziekte. Gezonde stress is nodig, om snel te reageren op een levensbedreigende situatie. Je produceert stresshormonen (adrenaline en cortisol) om de kans op overleven te vergroten. Wanneer het gevaar geweken is worden overtollige stresshormonen afgevoerd en gaan de lichaamsfuncties weer naar een neutrale toestand. Wanneer het lichaam constant onder druk staat en teveel prikkels krijgt, zal je voortdurend stresshormonen aanmaken. Hierdoor is je lichaam niet meer in staat te ontspannen. Deze vicieuze cirkel kan zelfs leiden tot een depressie en chronische klachten. Pas als er geen reserves meer zijn, besef je dat je eigenlijk al veel te lang over je grenzen bent gegaan. Alle dingen waar je energie van kreeg zijn uit je agenda geschrapt en je afspraken bestaan alleen nog maar uit verplichtingen. Je wordt geleefd…Je lichaam geeft je dan een seintje dat het tijd wordt om even stil te staan, waar ben ik nu, waar wil ik heen, zit ik nog op de goede weg? Het negeren van lichaamssignalen komt veel voor. Ze worden weggeredeneerd, omdat we teveel werken vanuit ons hoofd of onze wilskracht. Ook emotionele uitingen worden vaak ingehouden omdat dit een teken van zwakte lijkt.

Werkwijze

Lichaamsbewustwording verbetert het bewustzijn van je lichaam. Ik ondersteun je bij het geven van woorden aan wat je voelt in je lichaam, zonder de signalen te hoeven interpreteren. Ook maak ik gebruik van het spiegelen van je houding en het beïnvloeden van een aantal houdingen en bewegingen in de ruimte. Oefeningen die je bewust maken van het contact met de grond, de eigen ruimte die je inneemt, je eigen grenzen en de invloed die je hier zelf op kunt uitoefenen. Stressmanagement is een methodiek die je leert de omgang met stressoren te verbeteren. Dit begint met inzichtelijk maken van je grootste stressoren en je strategieën om hiermee om te gaan. Dit kan ondersteund worden met vragenlijsten, dagboeken of door je eigen situatie te plaatsen in het belastings- en belastbaarheidsmodel.

Effect

Lichaamsbewustwording en stressmanagement helpen je om de signalen van stress of overbelasting van het lichaam te herkennen, zodat je tijdig verantwoorde maatregelen kunt nemen. Dit wordt ook wel gezien als een transformatieperiode. Dat is niet makkelijk als je erin zit, maar als je erop terug kijkt, ervaar je dat je bent gegroeid. Mensen hebben na een stressvolle periode of ziekte vaak een andere wending aan hun leven gegeven, waar ze meer voldoening uit halen. Ze staan steviger in hun schoenen en ontwikkelen meer zelfvertrouwen, compassie en zelfrespect. Op die manier kan de terugkeer van klachten worden voorkomen, zodat je dagelijkse activiteiten zo min mogelijk worden verstoord. Je zult vanzelf ervaren wat voor positief effect dat op jezelf en je omgeving heeft.

footer-triggerpoint

Triggerpoint therapie

Lees meer

footer-trauma

Trauma opstellingen

Lees meer

footer-minfulness

Mindfulness

Lees meer

footer-narcisme

Narcisme

Lees meer

In ons leven is verandering onvermijdelijk, is verlies onvermijdelijk.
In het aanpassingsvermogen en het gemak waarmee we verandering ondergaan,
liggen ons geluk en onze vrijheid.

Boeddha