Craniosacraal therapie

Het craniosacrale systeem

Het craniosacrale (CS) systeem bestaat uit de hersenen, het hersenvocht, het ruggenmerg en het zenuwstelsel en wordt omhult door de dura mater en de hersenvliezen. Het CS-systeem wordt beschermd door de schedel (cranium), de wervelkolom en het heiligbeen (sacrum). Het hersenvocht wordt aangemaakt via een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De aanmaak en afvoer van hersenvocht zorgt voor een uitdijende en inkrimpende beweging van het craniosacrale systeem, het craniosacrale ritme. Goed functioneren van dit CS-ritme is van levensbelang aangezien alle functies in je lichaam hierdoor worden aangestuurd. Naast de hartslag en de ademhaling is het de derde primaire levensfunctie van het lichaam. Aangezien alles in het lichaam met elkaar verbonden is via bindweefsel, is de beweging van het CS-ritme overal in het lichaam voelbaar. Aan de andere kant heeft elke verstoring in je lijf daardoor ook direct invloed op het craniosacrale systeem. Met een craniobehandeling neemt de beweeglijkheid van alle structuren toe waardoor het craniosacrale vocht weer kan stromen.

Somato-Emotional Release (SER)

Ik werk vanuit een holistische visie en schenk niet alleen aandacht aan de symptomen maar ook aan de oorzaken ervan. Lichaamsweefsels en -cellen hebben een geheugen waar achtergebleven effecten van negatieve ervaringen ingekapseld kunnen worden. Dit noemen we energiecystes. Het lichaam doet dit omdat de ervaring op het moment zelf te groot was en wilt je op deze manier beschermen. SER is een therapeutisch proces dat, door middel van dialoog, helpt de achtergebleven effecten van een trauma te verwerken. Dit geeft inzicht waarna je de emotie die gekoppeld is aan jouw klacht kan loslaten en er ontspanning ontstaat in dit gebied.

Werkwijze

Tijdens een behandeling van het craniosacrale systeem kan een stillpoint optreden. Dit is een korte periode waarbij het CS-ritme vrijwel tot stilstand komt en het denken stopt, waardoor er energie overblijft voor herstel van het lichaam. Afhankelijk van jouw hulpvraag werk ik tijdens een craniosessie met een van onderstaande technieken;

Tijdens een craniosessie lig je met je kleding aan op een behandeltafel met een zacht traagschuim matras. Dit zorgt ervoor dat je lichaam helemaal ondersteund wordt, waardoor je comfortabel ligt en optimaal kunt ontspannen. Draag makkelijk zittende kleding en warme sokken. Als je wilt zal ik je toedekken met een dekentje. Doordat je lang stil ligt en veel spanning loslaat kun je last krijgen van koude rillingen. Riemen en sieraden gaan uit en knellende bh-bandjes worden losgemaakt zodat het craniosacrale ritme niet gehinderd wordt.

Na afloop van de behandeling kun je je een beetje loom, dizzy, vermoeid of wazig voelen. Zorg daarom dat je geen (belangrijke) afspraken hebt staan na een behandeling, zodat het effect zo lang mogelijk door kan werken. Drink na afloop voldoende water of kruidenthee om vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. Ondanks dat cranio een zachte techniek is moet je niet verbaasd zijn als er tijdelijk een toename van klachten wordt ervaren, je lichaam zoekt naar een nieuw evenwicht. Na dit zelfregulerende effect zal er verbetering en ontspanning optreden.

Bekijk voor aanvang van de eerste afspraak de algemene voorwaarden, links onderaan de website. Je dient hiermee akkoord te gaan om een behandelovereenkomst aan te kunnen gaan.       

         

 

footer-triggerpoint

Massage

Lees meer

footer-trauma

Opstellingen

Lees meer

footer-minfulness

Intuïtie/ (helende) energie

Lees meer

footer-narcisme

Zelfliefde en zelfzorg

Lees meer

Ontkenning kan nooit tot vergeving of verzoening leiden.
Je moet onderkennen wat er in het verleden is gebeurd om er mee in het reine te komen.
Je moet verantwoordelijkheid nemen voor je daden, anders zullen je wonden niet helen.

Desmond Tutu