Craniosacraal therapie

Het craniosacrale systeem

Het craniosacrale (CS) systeem bestaat uit de hersenen, het hersenvocht, het ruggenmerg en het zenuwstelsel en wordt omhult door de dura mater en de hersenvliezen. Het CS-systeem wordt beschermd door de schedel (cranium), de wervelkolom en het heiligbeen (sacrum). Het hersenvocht wordt aangemaakt via een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De aanmaak en afvoer van hersenvocht zorgt voor een uitdijende en inkrimpende beweging van het craniosacrale systeem, het craniosacrale ritme. Goed functioneren van dit CS-ritme is van levensbelang aangezien alle functies in je lichaam hierdoor worden aangestuurd. Naast de hartslag en de ademhaling is het de derde primaire levensfunctie van het lichaam. Aangezien alles in het lichaam met elkaar verbonden is via bindweefsel, is de beweging van het CS-ritme overal in het lichaam voelbaar. Aan de andere kant heeft elke verstoring in je lijf daardoor ook direct invloed op het craniosacrale systeem. Met een craniobehandeling neemt de beweeglijkheid van alle structuren toe waardoor het craniosacrale vocht weer kan stromen.

Somato-Emotional Release (SER)

Ik werk vanuit een holistische visie en schenk niet alleen aandacht aan de symptomen maar ook aan de oorzaken ervan. Lichaamsweefsels en -cellen hebben een geheugen waar achtergebleven effecten van negatieve ervaringen ingekapseld kunnen worden. Dit noemen we energiecystes. Het lichaam doet dit omdat de ervaring op het moment zelf te groot was en wilt je op deze manier beschermen. SER is een therapeutisch proces dat, door middel van dialoog, helpt de achtergebleven effecten van een trauma te verwerken. Dit geeft inzicht waarna je de emotie die gekoppeld is aan jouw klacht kan loslaten en er ontspanning ontstaat in dit gebied.

Werkwijze

Tijdens een behandeling van het craniosacrale systeem kan een stillpoint optreden. Dit is een korte periode waarbij het CS-ritme vrijwel tot stilstand komt en het denken stopt, waardoor er energie overblijft voor herstel van het lichaam. Afhankelijk van jouw hulpvraag werk ik tijdens een craniosessie met een van onderstaande technieken;

  • Het hart en het pericardium
  • Het geboorteproces
  • Het familiesysteem
  • Mond- oor- en oogwerk
  • Het immuunsysteem en organen
  • Het alarmsysteem
  • Diafragma’s
  • Psoas

Tijdens een craniosessie lig je met je kleding aan op een behandeltafel met een zacht traagschuim matras. Dit zorgt ervoor dat je lichaam helemaal ondersteund wordt, waardoor je comfortabel ligt en optimaal kunt ontspannen. Draag makkelijk zittende kleding en warme sokken. Als je wilt zal ik je toedekken met een dekentje. Doordat je lang stil ligt en veel spanning loslaat kun je last krijgen van koude rillingen. Riemen en sieraden gaan uit en knellende bh-bandjes worden losgemaakt zodat het craniosacrale ritme niet gehinderd wordt.

Tijdens de behandeling van kinderen maak ik soms gebruik van mijn honden. Het zijn officieel geen hulphonden, maar ze zijn wel heel gevoelig en helpen graag om overtollige energie af te voeren. Dit doen ze door contact te maken met het kind via hun poten. De meeste kinderen vinden het heel fijn om met dieren te knuffelen, tegen ze te praten en erbij te liggen. Doordat het kind zich uit krijg ik meer zicht op wat er bij hem of haar leeft, waar ik tijdens de behandeling weer op in kan spelen. Het knuffelen geeft een gevoel van warmte, geborgenheid en veiligheid waardoor een kind zich meer durft te openen en beter kan ontspannen. Op deze manier wekt de behandeling dieper door. Daarnaast kunnen kinderen over het algemeen niet zo lang stil liggen. In het contact met de honden vergeten ze de tijd en zijn ze vaak verbaasd dat de behandeling al is afgelopen.

Na afloop van de behandeling kun je je een beetje loom, dizzy, vermoeid of wazig voelen. Zorg daarom dat je geen (belangrijke) afspraken hebt staan na een behandeling, zodat het effect zo lang mogelijk door kan werken. Drink na afloop voldoende water of kruidenthee om vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. Ondanks dat cranio een zachte techniek is moet je niet verbaasd zijn als er tijdelijk een toename van klachten wordt ervaren, je lichaam zoekt naar een nieuw evenwicht. Na dit zelfregulerende effect zal er verbetering en ontspanning optreden.

Bekijk voor aanvang van de eerste afspraak de algemene voorwaarden, links onderaan de website. Je dient hiermee akkoord te gaan om een behandelovereenkomst aan te kunnen gaan.

footer-triggerpoint

Triggerpoint therapie

Lees meer

footer-trauma

Trauma opstellingen

Lees meer

footer-minfulness

Mindfulness

Lees meer

footer-narcisme

Narcisme

Lees meer

Ontkenning kan nooit tot vergeving of verzoening leiden.
Je moet onderkennen wat er in het verleden is gebeurd om er mee in het reine te komen.
Je moet verantwoordelijkheid nemen voor je daden, anders zullen je wonden niet helen.

Desmond Tutu