Diafragma’s

Het middenrif is onze belangrijkste ademhalingsspier. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke diafragma’s die invloed hebben op het craniosacrale systeem. Diafragma’s zijn dwarse structuren die zorgen voor steun en verbinding. We vinden deze ook ter hoogte van de bekkenbodem, het borstgebied, de hals en in het hoofd. Het tentorium is bijvoorbeeld een vlies dat de grote en kleine hersenen scheidt en vastzit aan de binnenkant van de schedel, ter hoogte van je oren. Door zijn locatie heeft het tentorium een belangrijke invloed op het functioneren van de hersenen,  zenuwen, het hormoonstelsel en de schedelbotten. Als er veel spanning is ter hoogte van een of meerdere diafragma’s heeft dit direct invloed op het CS-ritme.

Werkwijze

Meestal werk ik tijdens de eerste behandeling(en) met de diafragma’s. Dit zijn belangrijke basistechnieken om je op een rustige manier kennis te laten maken met craniosacraal therapie. Vrijwel altijd wordt de schedel, de wervelkolom en het bekken behandeld. Natuurlijk is iedere persoon uniek, en ook de oorzaak van een klacht verschilt per individu. Afhankelijk van de locatie waar bij jou de meeste spanning zit, is het nodig om op de ene plek langer aanwezig te blijven dan op de andere. Het is niet mogelijk om een standaard behandeling voor een bepaalde klacht te geven.

Effect

Craniosacraal therapie nodigt het lichaam uit zo veel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is. Door ruimte te creëren ter hoogte van de diafragma’s, kan het CS systeem beter functioneren en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Tijdens de behandeling worden ‘zachte’ technieken gebruikt. Desondanks moet je niet verbaasd zijn, als door het in werking zetten van de lichaamskrachten, tijdelijk een toename van klachten wordt ervaren. De behandeling werkt door als een domino effect. Na dit zelfregulerende proces van het lichaam zal er verbetering en ontspanning optreden. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een gevoel van helderheid, energie, rust en balans.

footer-triggerpoint

Massage

Lees meer

footer-trauma

Opstellingen

Lees meer

footer-minfulness

Intuïtie/ (helende) energie

Lees meer

footer-narcisme

Zelfliefde en zelfzorg

Lees meer

Alles wat je vooruitschuift, blijft je achtervolgen.